i) APA ITU KISMIS ?
Kismis
atau bahasa saintifik adalah “Vitis Vinifera” manakala dikenali di dalam bahasa
Arab ia disebut sebagai “Zabib” dan di dalam bahasa Inggeris ia dikenali
sebagai “Grape Seed / Raisin”. Kismis adalah buah anggur yang mana ia
dikeringkan terlebih dahulu. Penggunaan kismis (vitis vinifera) adalah berbeza
di dalam pelbagai tradisi dan budaya yang berlainan. Ia boleh dimakan mentah
ataupun digunakan dalam masakan atau pembuatan kek. Kismis sangat manis
disebabkan kepekatan gula yang tinggi dan sekiranya ia disimpan terlalu lama,
maka gulanya akan membentuk kristal di dalam buahnya. Ini menyebabkan buahnya
mengecut tetapi tidak menjejaskan kegunaanya walaupun disimpan dalam tempoh
yang lama.
ii) KANDUNGAN KISMIS
Sebanyak 60% berat kismis terdiri daripada gula, di mana 50% adalah fruktosa dan 50% adalah glukosa. Kismis sangat tinggi kandungan antioksidan berbanding buah prune dan aprikot. Oleh itu, kismis adalah lebih baik berbanding buah prune dan aprikot.
Kismis
juga boleh digunakan sebagai sumber diet ia adalah untuk mendapatkan asid lemak
dan tokoferol sebagai antioksidan. Ini membuktikan bahawa kismis mempunyai isi
kandung yang sangat berfaedah untuk digunakan dalam badan kita.
iii) KELEBIHAN KISMIS
Kismis
adalah satu “manisan” asli ciptaan Allah SWT. Ia adalah sejenis buah-buahan
kering yang berkhasiat di bumi ini. Ia tidak mengandungi kolestrol atau lemak
serta rendah kandungan garam. Ia membekal tubuh badan dengan banyak vitamin dan
mineral yang penting seperti zat besi, potassium, magnesium, kalsium dan
vitamin B1, B3 dan B6. Serta zat besi untuk pembinaan darah bagi pengangkutan
oksigen ke otak dan ke seluruh badan. Kismis juga merupakan serat yang baik dan
kaya dengan agen anti-oksida (anti-penuaan). Ia mengandungi fruktosa (sejenis
gula ringkas yang asli) yang dapat dihadamkan dengan cepat untuk tenaga segera.
Ia sangat sesuai terutama bagi mereka yang menggunakan banyak tenaga untuk
berfikir seperti guru dan pelajar.
Nabi
Muhammad SAW bersabda:
“Biasakanlah memakan kismis
kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan (hempedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyehatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih.”
kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan (hempedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyehatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih.”
“Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21
biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit
kecuali kematian.”
Antara kelebihan kismis yang dikenalpasti:
a) Membantu meningkatkan memori dan hafalan
b) Memperbaiki sirkulasi bagi kondisi seperti varicose veins, bengkak, lebam dan kabur pandangan
c) Melawaskan pembuangan air besar
d) Melindungi hati
e) Memperbaiki ton dan keanjalan kulit
f) Melawan bakteria mulut (oral bacteria) yang menyebabkan pereputan gigi.
g) Membantu sebagai penerang hati
h) Membantu menguatkan hafalan
i) Membantu menajamkan mata dan minda
j) Membantu memulihkan keletihan saraf
k) Membantu menguatkan daya ingatan
l) Membantu mengurangkan stress
m) Membantu merawat penyakit histeria
n) Membantu merawat penyakit gementar
o) Membantu merawat penyakit anemia
p) Membantu merawat masalah sembelit
q) Membantu merawat masalah pelupa
r) Menambah fahaman serta minat belajar
s) Membantu merawat masalah anak hyperaktif dan sebagainya. INSYA’ALLAH.
No comments:
Post a Comment